Dnes je 21. listopad 2024, svátek má Albert
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Frýdlantsko / Školství Ze školního čerstvě načesaného chmele uvaří ve Frýdlantu piva Hospodář, Čeledín a Kočí Vytvořit článek
Ze školního čerstvě načesaného chmele uvaří ve Frýdlantu piva Hospodář, Čeledín a Kočí
Redakce iLIBERECKO - 05. 09. 2023    14178    0 Líbil se vám tento článek?

FRÝDLANT - 5.9.2023

Už pošesté se v prostorách naučné zemědělské stezky Střední školy hospodářské a lesnické Frýdlant (SŠHL) česal chmel. V pondělí 4. září 2023 u toho vedle zástupců školy, Libereckého kraje a pivovaru Albrecht nechyběli ani starosta města Ing. Dan Ramzer a místostarosta Jiří Stodůlka. Z chmele, který očesali z odrůdy poloraný žatecký červeňák, nechá škola v pivovaru Albrecht uvařit opět pivo. Stejně jako loni dvanáctistupňového frýdlantského Hospodáře, jedenáctistupňového frýdlantského Čeledína a minimálně čtrnáctistupňového Kočího.

„Nápad pěstovat na naučné zemědělské stezce kromě jiných plodin i chmel, jsme s kolegou Jaroslavem Palarcem dostali vlastně už při jejím zakládání před sedmi lety. Už tehdy jsme měli takový sen, že bychom z něj jednou uvařili školní pivo. A povedlo se, navíc se z česání chmele a následného vaření školního piva stává opravdu hezká tradice," řekl už dříve ředitel SŠHL Frýdlant Ing. Miroslav Kudrna. Stejně jako loni se hned po sklizni začal v pivovaru Albrecht vařit frýdlantský Hospodář 12° a Čeledín 11°. "Kromě těchto dvou piv uvaříme stejně jako loni i třetí, které se bude jmenovat Kočí. Zatímco piva Čeledín a Hospodář budou dána do prodeje v polovině října, na Kočího si budeme muset počkat až do poloviny listopadu," doplňuje ředitel SŠHL. Všechna tři školní piva bude možné zakoupit jak v lahvích, tak stáčená v pivovaru Albrecht, bez kterého by nevznikla. Jen v lahvích pak také v nově rekonstruované prodejně školy v centru Frýdlantu. 

Česání chmele si v prostorách naučné zemědělské stezky letos opět nenechali ujít ani starosta Frýdlantu Ing. Dan Ramzer a místostarosta města Jiří Stodůlka, kteří pomáhají chmel na frýdlantské pivo trhat každoročně, od prvního ročníku. "Mám opravdu radost, že se mi splnil můj tajný sen, a sice aby se z Chmelobraní stala tradice. Už získalo své pevné místo ve škole a v jejím kalendáři akcí a zařadilo se mezi další skvělé akce, které škola pro své žáky i pro širokou veřejnost pořádá. Například vedle Svatohubertských slavností, Jizerského dřevorubce, Gastrodne nebo zemědělské olympiády. Škola se neustále rozvíjí, o čemž svědčí i počet přijatých žáků, který vzrostl od roku 2018 z 486 na letošních 800 žáků ve 22 oborech. Tomu nelze než zatleskat," nešetřil chválou místostarosta Frýdlantu. 

Také letos proběhlo Chmelobraní v první školní den. „V předchozích ročnících jsme chmel česali poslední srpnový týden, už předloni jsme ho ale spojili se začátkem nového školního roku a ukázalo se, že je to skvělá volba. Opět jsme na něj pozvali i naše nové prváky a jejich rodiče, kteří nám pomohli letošní úrodu chmele sklidit. Vydatně jim v tom pomáhali i žáci vyšších ročníků oborů Agropodnikání a Zemědělec-farmář," dodává ředitel školy Miroslav Kudrna. 

Šištice chmele se česačům podařilo v pondělí dopoledne z rostlin otrhat během hodiny. „Chmelové šištice putovaly rovnou do pivovaru, kde byly vhozeny do kádí. Při chmelovaru vytvoří právě ony v pivech Hospodář, Čeledín i Kočí hořkost, chuť a aroma,“ vysvětluje starosta Frýdlantu Dan Ramzer, který je vystudovaným agronomem. Tím, že se pivo vaří z čerstvého chmele, je jeho chuť rozmanitější a pivo je tak specifické a výjimečné. „Už teď se těším, až ho společně ochutnáme,“ uzavírá starosta Frýdlantu.

Zdroj: Město Frýdlant

Foto: Petr Bíma



Líbil se vám tento článek?

Komentáře

Chcete přispět do diskuze? Stačí se jen přihlásit.

Prodej a pronájem
Reklama   •   Koupit reklamu