Dnes je 2. duben 2025, svátek má Erika
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Zajímavosti / Liberecko Pečivo v něm vydrží pět až devět dní jako čerstvé. Pytlík s nanomembránou bude v prodeji už před Vánoci Vytvořit článek
Pečivo v něm vydrží pět až devět dní jako čerstvé. Pytlík s nanomembránou bude v prodeji už před Vánoci
Redakce iLIBERECKO - 11. 10. 2024    0 Líbil se vám tento článek?

LIBEREC - 11.10.2024

Každodenní otázka: ještě to jíst, nebo už vyhodit? Rohlíky po dvou dnech už moc k zakousnutí nelákají, ale vyhodit je se nám nechce. Pytlík na pečivo s nanomembránou prodlužuje dobu, kdy si pečivo zachovává svou čerstvost, o několik dní.

„Běžně po nás firmy chtějí, abychom textilii opatřili paropropustnou membránou, to jsme zkusili i na začátku vývoje tohoto pytlíku na pečivo. Po několika prototypech se ale ukázalo, že cesta vede jinudy: pečivo si žádá paronepropustnou vrstvu, kterou jsme aplikovali formou zátěru na pohledovou lněnou textilii, říká vedoucí katedry hodnocení textilií Fakulty textilní TUL Roman Knížek a dále vysvětluje, že použitá vrstva určité množství páry a vzduchu propouští, ale jen velmi omezené. Pro mikroklima v pytlíku je to však ideální.

pytlík1.jpg

S vývojem pytlíku, který pomůže udržet pečivo déle čerstvé, ho oslovila společnost Invala, která provozuje mimo jiné šicí dílny.

„Máme chráněné dílny a šijeme podle zadání našich klientů. Mým záměrem bylo mít jako Invala vlastní produkt. A také mám ráda čerstvý chléb a nerada plýtvám s potravinami. Vyzkoušela jsem mnoho různých způsobů uskladnění. Chleba po pár dnech plesnivěl, usychal, stával se nestravitelným, osvětluje inspiraci Klementina Gáspárová, majitelka Invala, v.o.s., a dodává:

„Každý chléb v našem pytlíku zvládne svou čerstvost jistě pět dní, dále, dle kvality každého chleba, až devět dní.

Klementina Gáspárová a Roman Knížek_web.jpg

Klementina Gáspárová a Roman Knížek s produktem, který uvítá každá domácnost

„Naším úkolem na katedře bylo vyvinout a dodat vrstvu, která udrží v pytlíku mikroklima ideální pro pečivo. Navíc jsme zajistili českého dodavatele na výrobu příslušných membrán tak, aby se výrobek mohl skutečně dostat na trh a k lidem, říká Roman Knížek, pro kterého je spolupráce s Invalou, v.o.s., dalším dobrým příkladem toho, jak pružně může fungovat spolupráce s menšími nebo středními podniky a jak si navzájem mohou být univerzita a tyto subjekty užiteční.

Čerstvý pytlík vyvíjela a testovala katedra hodnocení textilií v úzké spolupráci s Klementinou Gáspárovou půl roku. Volně k prodeji by měl být od začátku letošního prosince přes Facebook společnosti nebo nový e-shop, případně osobně v dílnách společnosti Invala. V jednání je také prodej v síti producentů a prodejců pečiva. Pytlík na kilogramový chléb podle předběžných odhadů vyjde na cca 400 Kč.

pytlík2.jpg

Zdroj: Online zpravodaj TUL, autor: Radek Pirkl

Foto: Klementina Gáspárová / Invala



Líbil se vám tento článek?

Komentáře

Chcete přispět do diskuze? Stačí se jen přihlásit.


Výběr článků
Redakce iLIBERECKO - před 1 hodinou
VOJTĚŠICE/MLADKOV - 2.4.2025 Řidiči, kteří pravidelně projíždějí po silnici I/14 mezi Vojtěšicemi a Mladkovem, se musí připravit...
Redakce iLIBERECKO - před 4 hodinami
ČESKÁ LÍPA/BAD SCHANDAU - 02.04.2025 Historie nezná hranice, a to doslova. Díky novému mezinárodnímu projektu se Vlastivědné muze...
Redakce iLIBERECKO - před 19 hodinami
SEMILSKO - 01.04.2025 V neděli 30. března krátce před 20. hodinou projížděl 20letý řidič v osobním vozidle tovární značky Ford Mo...
Premium články
Redakce iLiberecko - 27. 02. 2025
LIBEREC - 27.02.2025 (advertorial) První kremační služba v Liberci otevřela koncem minulého roku a její služby už nyní využívají...
Redakce iLIBERECKO - 12. 01. 2025
ČR - 12.01.2025  (advertorial) Najít nejlepší mobilní tarif nemusí být snadné, zejména když operátoři své nejvýhodnější nabídky n...
Redakce iLIBERECKO - 01. 12. 2024
ČR - 01.12.2024  (advertorial) Mít pocit bezpečí je pro každého z nás jedním ze základních pilířů spokojeného života. Možnost se...
Reklama   •   Koupit reklamu