Dnes je 22. říjen 2024, svátek má Sabina
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Zajímavosti / Liberec Pečivo v něm vydrží pět až devět dní jako čerstvé. Pytlík s nanomembránou bude v prodeji už před Vánoci Vytvořit článek
Pečivo v něm vydrží pět až devět dní jako čerstvé. Pytlík s nanomembránou bude v prodeji už před Vánoci
Redakce iLIBERECKO - 11. 10. 2024.    13342    0 Líbil se vám tento článek?

LIBEREC - 11.10.2024

Každodenní otázka: ještě to jíst, nebo už vyhodit? Rohlíky po dvou dnech už moc k zakousnutí nelákají, ale vyhodit je se nám nechce. Pytlík na pečivo s nanomembránou prodlužuje dobu, kdy si pečivo zachovává svou čerstvost, o několik dní.

„Běžně po nás firmy chtějí, abychom textilii opatřili paropropustnou membránou, to jsme zkusili i na začátku vývoje tohoto pytlíku na pečivo. Po několika prototypech se ale ukázalo, že cesta vede jinudy: pečivo si žádá paronepropustnou vrstvu, kterou jsme aplikovali formou zátěru na pohledovou lněnou textilii, říká vedoucí katedry hodnocení textilií Fakulty textilní TUL Roman Knížek a dále vysvětluje, že použitá vrstva určité množství páry a vzduchu propouští, ale jen velmi omezené. Pro mikroklima v pytlíku je to však ideální.

pytlík1.jpg

S vývojem pytlíku, který pomůže udržet pečivo déle čerstvé, ho oslovila společnost Invala, která provozuje mimo jiné šicí dílny.

„Máme chráněné dílny a šijeme podle zadání našich klientů. Mým záměrem bylo mít jako Invala vlastní produkt. A také mám ráda čerstvý chléb a nerada plýtvám s potravinami. Vyzkoušela jsem mnoho různých způsobů uskladnění. Chleba po pár dnech plesnivěl, usychal, stával se nestravitelným, osvětluje inspiraci Klementina Gáspárová, majitelka Invala, v.o.s., a dodává:

„Každý chléb v našem pytlíku zvládne svou čerstvost jistě pět dní, dále, dle kvality každého chleba, až devět dní.

Klementina Gáspárová a Roman Knížek_web.jpg

Klementina Gáspárová a Roman Knížek s produktem, který uvítá každá domácnost

„Naším úkolem na katedře bylo vyvinout a dodat vrstvu, která udrží v pytlíku mikroklima ideální pro pečivo. Navíc jsme zajistili českého dodavatele na výrobu příslušných membrán tak, aby se výrobek mohl skutečně dostat na trh a k lidem, říká Roman Knížek, pro kterého je spolupráce s Invalou, v.o.s., dalším dobrým příkladem toho, jak pružně může fungovat spolupráce s menšími nebo středními podniky a jak si navzájem mohou být univerzita a tyto subjekty užiteční.

Čerstvý pytlík vyvíjela a testovala katedra hodnocení textilií v úzké spolupráci s Klementinou Gáspárovou půl roku. Volně k prodeji by měl být od začátku letošního prosince přes Facebook společnosti nebo nový e-shop, případně osobně v dílnách společnosti Invala. V jednání je také prodej v síti producentů a prodejců pečiva. Pytlík na kilogramový chléb podle předběžných odhadů vyjde na cca 400 Kč.

pytlík2.jpg

Zdroj: Online zpravodaj TUL, autor: Radek Pirkl

Foto: Klementina Gáspárová / Invala



Líbil se vám tento článek?

Komentáře

Výběr článků
Redakce iLIBERECKO - před 38 minutami
ČESKÁ LÍPA - 22.10.2024 Disciplína, chuť zlepšovat se a mít kolem sebe ty správné lidi. Bez toho by se českolipský profesionální...
Redakce iLIBERECKO - před 19 hodinami
JABLONEC NAD NISOU - 21.10.2024 Od pondělí 21. října se bude v Jablonci nad Nisou po celý týden tančit. Tzv. Týden tance zahájí...
Redakce iLIBERECKO - 21. 10. 2024.
ČESKÁ LÍPA - 21.10.2024 V pondělí 14. října kolem 21.30 upozornil náhodný kolemjdoucí na tísňové lince na požár dodávkového vozid...
Premium články
Redakce iLIBERECKO - 30. 08. 2024.
LIBEREC - 30.08.2024 Pokud se řadíte mezi milovníky exotických zemí, ale ještě jste nestihli svou letošní dovolenou, co takhle ho...
Redakce iLIBERECKO - 01. 08. 2024.
LIBEREC - 01.08.2024 Pokud jste se někdy vydali do Itálie na dovolenou, určitě jste si nenechali ujít pravé italské GELATO - poct...
GRILMEN s.r.o. - 02. 06. 2024.
Aroma grilovaného masa a zeleniny lákající z terasy, rozesmáté tváře dětí pobíhajících po zahradě a spokojené pokřikování dospělýc...
Reklama   •   Koupit reklamu