SVIJANY - 11.06.2024
Pro oslavy 450 let od založení svijanského pivovaru uvařil před deseti lety sládek Petr Menšík prémiový ležák 450. Letošní 460. výročí si podle něj zasluhuje ještě výjimečnější pivo. Recepturou navazuje nová „čtyřistašedesátka“ na prémiový ležák 450, na novou úroveň jej ovšem pozvedá dodatečné zakvašení rozkvašenou mladinou, tzv. kroužky, a třetí kvašení v sudu.
Svijanský sládek Petr Menšík a ředitel Pivovaru Svijany Roman Havlík narážejí 4. června ve Svijanech první sud s výročním ležákem
„Prémiový ležák 450 byl v roce 2020 vyhlášen za nejlepší ležák českého stylu na světě, s letošním výročním pivem jsme proto nemohli jeho pověsti zůstat nic dlužni. Nové ušlechtilé pivo z rodiny 450 je proto opět vyrobeno z poloraného žateckého červeňáku (Osvaldova klonu) a humnového sladu z nezávislých sladoven, jak si nepochybně zaslouží,“ říká Petr Menšík. „Tradiční postup - tedy kvašení v otevřených kádích na spilce a dlouhé zrání v ležáckých tancích - pak navíc korunuje druhé a třetí kvašení, které mu propůjčuje charakteristickou chuť. S obsahem alkoholu 4,6 %, jantarovou barvou a plnou chutí se, jak věřím, stane zlatým hřebem letošních oslav 460. výročí založení jednoho z nejstarších českých pivovarů.“
V premiéře se 460 bude čepovat na červnových Zámeckých slavnostech na Zámku Svijany, ale již od 4. června bude na čepu Pivovarské restaurace ve Svijanech. Jako první mimo pivovar a svijanskou Pivovarskou restauraci ji mohou na konci června ochutnat hosté při otevření nových expozic „Kde se pivo pije … Staré hostince v Turnově a okolí“ a „Kde se pivo vaří… Historie pivovarnictví na Turnovsku“ v Muzeu Českého ráje v Turnově. Od 27. června se v Muzeu bude 460 čepovat v dobově vybavené hospodě stylizované do časů první republiky s vlastní edicí podtácků a výčepním stolem s jedinečnou grafikou pouze pro tuto událost.
Přes léto si ji pak užijí návštěvníci srpnových Dnů svijanského piva v Liberci, Svijanského pivobraní, Vizovického Trnkobraní a zářijových Svatováclavských slavností ve Svijanech. Od začátku listopadu do konce roku pak bude na čepu vybraných svijanských restaurací. „V tomto případě jde skutečně jen o pivo na jeden rok. Kdo jej neochutná letos, neochutná je vůbec,“ dodává sládek.
Zdroj a foto: TZ Pivovar Svijany